مبانی نظری فرهنگ سازمانی وتعاریف فرهنگ

مبانی نظری فرهنگ سازمانی وتعاریف فرهنگ مبانی نظری فرهنگ سازمانی وتعاریف فرهنگ

دسته : -علوم انسانی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 124 KB

تعداد صفحات : 42

بازدیدها : 178

برچسبها : پروژه تحقیق مبانی نظری

مبلغ : 14000 تومان

خرید این فایل

مبانی نظری فرهنگ سازمانی وتعاریف فرهنگ

مبانی نظری فرهنگ سازمانی وتعاریف فرهنگ دارای 42 صفحه وبا فرمت ورد وقابل ویرایش می باشد

 

مشخصات محصول:
توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)
همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
توضیحات نظری کامل در مورد متغیر
پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب
منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)


فرهنگ سازمانی
2-2- مفهوم فرهنگ
فرهنگ، واژه ‌ای فارسی و مرکب از دو کلمه «فر» و «هنگ» است. «فر» پیشوند و به معنای بالا بوده و «هنگ» از ریشه اوستایی سنگ به معنای کشیدن سنگینی و وزن است. معنای ترکیبی آنها نیز از نظر لغت به معنای بالا کشیدن و بیرون کشیدن است. به عقیده تیلور، فرهنگ مجموعه آموخته و پیچیده و نظام یافته‌ ای از دانستنی ¬ها، هنرها، باورها، آیین ها، حقوق و آداب و رسوم، منشأ خوبی ¬ها و بسیاری چیزهاست که انسان از جامعه خودش کسب کرده است. فرهنگ، سازمان و اعمال آن را ‌اندازگیری می ‌کند. آن، چیزی شبیه «سیستم عمل» سازمان است که کارمندان را در چگونه فکر کردن و چگونه احساس و عمل کردن هدایت می‌ کند. فرهنگ، پویا و سیال است و هرگز ثابت نمی ‌شود. فرهنگ ممکن است تحت مجموعه‌ ای از شرایط اثرگذار بوده و یا اثرگذار نباشد (پورکاظمی، شاکری نوائی، 1388).
2-3- تعاریف فرهنگ
تعریف اولیه فرهنگ عبارت است از کل پیچیده ¬ای شامل دانش، باور، هنر، اخلاقیات، قانون، رسوم و دیگر قابلیت ¬ها و عاداتی که انسان به عنوان یک عضو جامعه به دست آورده است. صاحبنظران بعدی بیش از 300 تعریف را برای فرهنگ شناسایی کرده¬اند. در بیشتر این تعاریف به فرهنگ به عنوان سرمایه و     دارایی¬ های اجتماعی نظر دارند (اینکلز و لوینسون، 1969). فرهنگ¬ ها را می¬توان آموخت و آن را کسب کرد. فرهنگ می¬ تواند بازتاب الگوهای فکری، نحوه ابراز احساسات، اعمال (هریس، 1987)، عکس    العمل ¬ها (کلاك هان، 1951)، ارزش¬ها و ایده¬ ها و دیگر نظام¬ های معنی ¬دار نمادین (کروبر و پارسونز، 1958) باشد. ایده اصلی این است که فرهنگ مفهومی انتزاعی دارد و برگرفته از رفتار عینی و ملموس است. اساساً فرهنگ با نمادها انتقال می ¬یابد و این نمادها ترکیبی از دستاوردهای شخصی گروه ¬های انسانی شامل مظاهر موجود در قالب مصنوعات است (کلاك هان، 1951).
2-4 - تعاریف فرهنگ سازمانی
میر کمالی: ((فرهنگ سازمانی عبارت است از الگوی رفتاری غالب در بین افراد یک سازمان که بر اساس ارزش ¬ها، اعتقادات، عادات افراد پدید آمده و مورد حمایت اکثریت افراد قرار می ¬گیرد و تحت تأثیر عواملی چون نظارت، کنترل، ارتباطات، مشارکت، تعارض، همکاری، رعایت ارزش های اجتماعی و نظایر آن قرار دارد)) (استاد حسنلو، 1390).
اسمیر سیچ، فرهنگ سازمانی را چنین تعریف می کند: ((فرهنگ سازمانی مجموعه ای از ارزش های کلیدی، باورهای راهنما و تفاهم ها که در اعضای یک سازمان مشترک بوده و بخش اساسی و نانوشته سازمان را نمایان می سازد)) ( سلیمانی، 1380).
لوییس، فرهنگ سازمانی را چنین تعریف می کند: ((مجموعه ای از دریافت ها و تفاهم های مشترک برای سازمان دادن کنش هاست که زبان و دیگر محمل های نمادی برای بیان تفاهم مشترک به کار می رود)) (ایران زاده، 1377).
استانلی دیویس، فرهنگ سازمانی را چنین تعریف كرده است: ((فرهنگ سازمانی الگویی از ارزش¬ها و باورهای مشتركی است كه به اعضای یك نهاد معنی و مفهوم می¬ بخشد و برای رفتار آنها در سازمان دستورهائی فراهم می ¬آورد)).
پیترز و واترمن، فرهنگ را "مجموعه¬ای از ارزش های مشترك غالب و دارای ارتباط منطقی كه با وسایل نمادین مانند داستان ها، افسانه ها، حكایت و كلمات قصار مبادله می شود"، تعریف كرده اند (عاقل، 1383).
دنیسون، فرهنگ سازمانی ¬را "کاربردی برای تعیین ارزش ¬ها، اعتقادات، فرضیات¬ و شیوه های مشترکی     می داند که نگرش و رفتار اعضا را در سازمان شکل می دهد و سپس هدایت می کند" (دنیسون، 2006).
کریس آرجریس، فرهنگ سازمانی را نظامی‏ زنده می ‏خواند و آن را در قالب رفتاری که مردم‏ در عمل از خود آشکار می‏ سازند، راهی که به طور واقعی می ‏اندیشند و احساس می ‏کنند و شیوه‏ ای که‏ به طور واقعی با هم رفتار می ‏کنند، تعریف می‏کند. ادگارشاین، نیز معتقد است که "فرهنگ سازمانی، الگویی از مفروضات بنیادی است که اعضای گروه‏ برای حل مسایل مربوط به تطابق با محیط خارجی‏ و تکامل داخلی آن را یاد می‏ گیرند و چنان خوب‏ عمل می ‏کند که معتبر شناخته شده، سپس به‏ صورت یک روش صحیح برای درک، اندیشه و احساس کردن در رابطه با حل مسائل به‏ اعضای جدید آموخته می ‏شود" (دنیسون، 2006).

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید